Вибрации при натискане на спирачки

Вибрации при натискане на спирачкиКакви могат да са причините за вибрациите при натискане на спирачки, ки как да ги отстраним?

Шофирането на МПС винаги носи определен риск, степента на който се определя както от човешкия фактор, така и от изправността и правилното функциониране на основните системи на автомобила. Най-важната от тези системи е спирачната уредба.  Пълен набор авточасти за автомобима може да нбамерите на euavtochasti.bg.  От правилното й функциониране зависи до голяма степен безопасността на шофирането.

Ако при натискане на спирачките забелязвате вибрации от педала, не бива да оставяте това без внимание. Игнорирането на този проблем може да доведе до пълно или частично отказване на функционирането на спирачната уредба. Обикновено колкото е по-вискока скоростта, толкова е по-силна вибрацията.  Твърде вероятно е вибрацията при висока скорост (от порядъка на 120-140 км./ч.) вибрацията да се отразява върху рейката и шасито.

Първа и най-често срещана причина за това може да са повредени или криви спирачни дискове. Най-често те се повреждат при много рязка смяна на температурата – първо дисковете силно се загряват, след което рязко се охлаждат или обратното.  Това води до изкривяване на диска, след което той започва да тресе педала.

Втора причина може да са износени или повредени предни накладки. Проверете ги и ако е необходимо ги заменете.  Задните накладки също могат да предизвикат вибрация при повреда или износване. Когато на задната ос са установени барабанни спирачки, след време те натрупват влага и замърсявания във вътрешността на барабана, което води до слепване на накладките и бързото им разрушаване. Често самият барабан се изкривява и деформира след дълга експлоатация. Това от своя страна води до вибрации при спиране.

Следващата възможна причина за вибрации при спиране може да бъде неизправното функциониране на предните и задни спирачни цилиндри.  Понякога, за да се отстрани този проблем, те трябва да се почистят и раздвижат. На пазара се предлагат ремонтни комплекти за спирачен апарат, които съдържат различни уплътнения и маншони. Практикува се почистване с WD-40 и замяна на гумените детайли и уплътнения на спирачният апарат. В случай, че не се отстрани проблема при функционирането на спирачните цилиндри, те трябва да бъдат заменени.

Освен изложените причини за биенето на спирачките, не са рядкост случаите, когато това се дължи на износен лагер на главина, повреда или деформация в ходовата част или окачването (носач, стабилизираща щанга).  Не на последно място един от най-често срещаните проблеми е неправилен баланс на гумите, което води до тресене и вибрации. За съжаление, не всеки пункт за смяна на гуми притежава необходимия квалифициран персонал и оборудване, за да осъществи правилен баланс на гумите. На практика, често гумата не се балансира, тъй като машината за баланс не е калибрована, а персоналът няма добра квалификация.  Балансът е ключов фактор за дълъг живот на гумата. Съвременните автомобили са по-леки в сравнение с автомобилите от миналото и със значително по-гъвкаво окачване. Тези фактори, както и налагането на нископрофилните гуми на пазара, водят до това, че и най-лекият дисбаланс от 15-20 грама се усеща, което преди време не би направило впечатление.  Освен небалансирана гума, изкривена джанта може да доведе до тресене. Водачите следва да проверяват дали не са изкривени джантите всеки път, когато сменят гуми.

Related Posts


ArtCreativeFace Like Button Module